Bier Brouwen voor Beginners!

Op internet tref je diverse artikelen aan die uitleg geven over het zelf brouwen van bier. Er worden echter geen "plug and play" methodes beschreven. Dit is op zich logisch, er zijn diverse factoren die het brouwproces kunnen beinvloeden en iedereen heeft weer een andere voorkeur voor bieren. Maar als je net begint met brouwen heb je nog geen idee wat er bedoelt wordt met "Enten, bostel, maischen en bijvoorbeeld schroten".

Ben je een gevorderde drinker, maar een beginnende brouwer? Dan ben je hier wel aan het juiste adres! Allereerst worden hier de gereedschappen beschreven die je nodig hebt voor het brouwen. Hierna behandelen we het boodschappenlijstje voor de ingredienten van je eerste biertje en daarna het brouwproces zelf. Lees het hele document even door voordat je aan het brouwen begint. Als je een beetje doorhebt, hoe het in z'n werk gaat kun je later de Snelgids Brouwen erbij houden. Bestudeer ook zeker even de Bronnen en Links. Op die pagina vind je verwijzingen naar bijvoorbeeld achtergrond informatie, recepten en handige fora.Vandaag staat op het menu:

een stevige T r i p l e !

vind je dit geen lekker bier, dan surf je maar lekker naar een "plug and pray" methode ;-)1. Gereedschap


Om zelf bier te brouwen heb je gereedschap nodig. In tegenstelling tot wat andere bronnen beweren, heb je deze gereedschappen meestal niet tot je beschikking. Ik heb al mijn brouwers-benodigheden aangeschaft, in plaats van het zelf in elkaar te prutsen. Zie je in deze operatie wel een uitdaging, bekijk dan de onderstaande foto's om de gereedschappen zo goed mogelijk na te maken.

Schrootmolen

Gasbrander
Gasslang

Brouwketel
(circa 30 liter)

Roerspanen
Maatbeker(s)
Digitale weegschaal
Simpele thermometer
Digitale thermometer
pH papier
Filtervat
Filterbodem
Steun voor filterbodem
Hopzakjes
Koeler
Aansluiting koeler
Hydrometer en maatcylinder
Schoonmaakmiddel
Gistingsvat met waterslot en dompelaar
Invoer (wartel) op gistingsvat voor dompelaar
Beluchtingsset
Beluchtingssteentjes
Waterslot
Flessenborstel
Beugelflessen
Kroonkurkapparaat met kroonkurken

Bovenstaande artikelen kun je aanschaffen bij Brouwland (Belgie), of wellicht elders... Als je bovenstaande nieuw wilt aanschaffen reken dan op zo'n 400 tot 500 euries. Ben je creatief en kun je het zelf vervaardigen, ben je waarschijnlijk (veel) goedkoper uit. Kijk bij kringloopwinkels voor gereedschappen die je kunt gebruiken, zoals grote pannen, emmers of gasbranders. Voor het in elkaar knutselen van een goedkope wortkoeler kun je terecht bij bouwmarkten. Met zachte koperbuis, ook verkrijgbaar bij de bouwmarkt, kun je bijvoorbeeld een filterbuis in elkaar zetten. Voor een prijsbewuste, handige en creatieve brouwer moet het mogelijk zijn om voor minder dan 100 euries alle geknutselde gereedschappen in huis te hebben.

De ingredienten voor het Triple bier worden beschreven op de volgende pagina, het Boodschappenlijstje!

 

Home | 1. Gereedschap | 2. Boodschappenlijstje | 3. Brouwproces | 4. Snelgids Brouwen | 5. Bronnen en links

 

 
 
www.martijndekker.com